Harry Tuinier.nl

Tip van de Maand – Februari 2019

image_pdfimage_print

Voeren op Piekproductie.

Vanaf de versie DelPro 5.2 is het ook mogelijk om te voeren op “Piekproductie”.
De krachtvoergift voor koeien tot ca. 100 DIL is vaak een punt van stevige discussies:
Gebruiken we een “vaste” voertabel of niet.
Deze koeien moeten de kans krijgen om veel melk te geven, ook al zakken ze tijdelijk in productie om wat voor reden dan ook. Deze koeien hebben daarvoor natuurlijk veel energie, (kracht) voer nodig.
Maar veel adviseurs en ook dierenartsen zien dat in deze periode ook wel koeien zijn die níet lekker in hun vel zitten, níet heel veel melk geven, en met veel krachtvoer juist slechter af zijn.

Sinds DelPro 5.2 is er de mogelijkheid om te voeren op piekproductie.
Dit is een mooi systeem om bijvoorbeeld de koeien na de opstartperiode, krachtvoeropbouw tot bijv. 40 DIL, van ca. 40 dagen tot 100 DIL op piekproductie te voeren.

Dan krijgen de koeien die veel melk geven het voer wat hen toekomt, maar koeien die om wat voor reden te weinig melk geven, minder krachtvoer.
Bijvoorbeeld: ze heeft  te vroeg gekalfd, dan groeit ze vaak alleen maar van veel krachtvoer. Dat kost geld en geeft ook bij de koe later problemen.
Of ze heeft pensproblemen of klauwproblemen en dus te weinig ruwvoeropname, en daardoor komt ze nooit (lang) op een hogere productie, die koe moet dan ook minder – voor haar – pensverzurend krachtvoer krijgen.

Als een koe die veel melk geeft toch tijdelijk even in productie zakt blijft zij de krachtvoergift houden die hoort bij de hoogste productie die zij als 7 daags gemiddelde tijdens deze periode gegeven heeft.
Dus blijft de krachtvoergift stabiel.

Na 100 dagen in lactatie hoort de periode met negatieve energiebalans voorbij te zijn, en als de koe dan minder melk geeft hoort daar ook minder krachtvoer bij.
Dus dan is het advies:  weer gewoon op “Melkgift” voeren.

Het blijft belangrijk om een keer per week via een duidelijke lijst de voergiften te controleren.

Een reactie op “Tip van de Maand – Februari 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Menu