Harry Tuinier.nl

Tip van de Maand – Oktober 2018

image_pdfimage_print

Krachtvoergift per Melkrobot bezoek.

Hoeveel krachtvoer mag een koe per bezoek aan de VMS krijgen.

Dat hangt heel erg af van wat er verder gevoerd wordt.
Bijvoorbeeld, stappen de koeien uit de VMS en kunnen dan meteen bij een rantsoen met veel krachtvoerachtige bijproducten, dus een hoog basisrantsoen, dan moeten we uitkijken voor pensverzuring en is een gift van 2 kg of nog minder, per bezoek het maximum.
Maar voert u aan het voerhek alleen ruwvoer met veel smaak (goede opname) en ook nog veel structuurwaarde dan kunnen de koeien wel 3 kg of zelfs meer per VMS bezoek krijgen.

Dit is in te stellen onder “Unit”.

Stelt u een hogere krachtvoergift in dan 2½ kg per bezoek bedenk dan dat er altijd goed en voldoende voer voor het voerhek ligt. We moeten er niet aan denken dat een koe 3 kg krachtvoer vreet op een lege maag….

Bij grotere krachtvoergiften moeten we ook extra opletten of de koe tijdens haar bezoek wel tijd genoeg krijgt om het op te vreten. Dus dan speelt de doseersnelheid per VMS en per koe ook een belangrijke rol.
(Zie Tip van de Maand – Mei 2014)

Met een bezoek aan de VMS van 6 minuten, een doseersnelheid van 400 gr. per minuut is hooguit 2,4  => betekent in de praktijk ca. 2 kg per bezoek te voeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *