Harry Tuinier.nl

Tip van de maand – Oktober 2016

image_pdfimage_print

Levensduur: Maximum of Optimum?

Lange levensduur van de koeien is belangrijk voor het bedrijfsresultaat, een koe heeft al 1½ lactatie nodig om de kosten van de opfok of aankoop terug te verdienen, dus veel lactaties maken is belangrijk.
Maar eigenlijk gaat het er niet om of een koe oud wordt en hoeveel lactaties ze maakt maar gaat het er om hoeveel kg melk, nog liever hoeveel kg vet en eiwit ze tijdens haar productieve leven in de tank geleverd heeft met de laagste (dierenarts- voer-) kosten.

Een paar dingen zijn belangrijk om te weten:

1. Vaarzen die op 23/24 maanden afkalven halen ca. 15.000 ltr. hogere levensproductie dan vaarzen die pas op 27 – 30 maanden afkalven.

2. Met DelPro informatie, o.a. consequent gebruik 2-Minuten-Check, heeft u een koe met afwijkingen eerder in beeld: tijdig ingrijpen scheelt zeker levensduur

3. Individuele koe o.a. na afkalven de juiste hoeveelheid en soort voer geven en juiste snelheid van opbouw helpt de transitieperiode en periode met negatieve energiebalans beter door te komen, elk jaar weer twee spannende periodes, dat goed sturen scheelt levensduur.

4. Juist inschatten of een behandeling (nog) kansrijk is of niet, of dat de koe een besmettelijke aandoeningen kan overdragen, dat scheelt levensduur van haar stalgenotes!

5. Enz., enz.

Maar: Heeft de koe bijvoorbeeld al 4x gekalfd, bedenk dan wel: moet ik haar wel weer insemineren? Of is de kans te groot dat de volgende lactatie misschien meer goed is voor de dierenarts, klauwverzorger, veehandelaar  dan voor mijn portemonnee ??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *