Harry Tuinier.nl

Succesvol melken met VMS op uw bedrijf

image_pdfimage_print

Een computerman denkt: goh, wat kan het systeem veel met een koe!
Een koeienman denkt: goh, wat kan mijn koe veel met het systeem!

Vooral met die laatste gedachte probeer ik bij de bedrijfsbezoeken met u de beste resultaten bij het melken met een VMS te realiseren.

Tussen de 3e en 6e maand na opstart bezoeken we iedere veehouder. Hij is dan bekend met de “beginzaken”. En dan proberen we met de instellingen van de VMS en achtergronden hiervan een volgende stap te zetten die voor een hoger rendement en meer plezier met het melken met een DeLaval melkrobot moeten zorgen.

Wanneer een veehouder besluit van traditioneel melken naar melken met een of meer melkrobots over te gaan verandert er best veel. Er wordt een keuze gemaakt voor de plaatsing, waar in de stal of nieuwbouw?  En dan:  welk merk.
Het is een keuze voor jaren en het is op een melkveebedrijf het belangrijkste werk wat er is. Dat werk vertrouwt u niet aan iedereen toe.
U wilt een betrouwbare machine die melkt zoals u dat bedoelt:  24 uur per dag 7 dagen per week. En u moet zowel in als na de VMS met de koe kunnen doen wat u goed dunkt.
In principe doet een melkrobot het “domme” werk voor u, de melkbekers onder hangen, maar ze geeft u veel gegevens en  informatie terug om “slimmer” te boeren.

Een grote verandering na ingebruikname is ook het arbeidsritme, want de werkwijze die u misschien al jaren gewoon was gaat nu anders. De lichamelijke ontlasting en veel flexibelere dagindeling is een belangrijk voordeel.

U weet dat u slijtage van uw lichaam, schouders, rug, knieën gratis krijgt en nóóit weer terug hoeft te geven….

Maar melken met een robot vereist ook weer een bepaalde discipline. Dit is voor de meeste veehouders geen probleem,  maar wel wennen.
Een tweede grote verandering is het gegeven dat nu niet de veehouder maar eigenlijk de koe zelf haar actie, wanneer melken en wanneer vreten, enz. bepaalt. Dat maakt dat een koe bij een melkrobot eigenlijk nog fitter en gemotiveerder moet zijn dan in de oude situatie.
Je moet als het ware een beetje als koe kunnen denken….

Het succesvol gebruik van de VMS hangt van vele dingen af. De nieuwe gebruiker heeft bij de aankoop van de VMS van DeLaval ook meteen recht op een dagdeel  uitleg over het systeem gekocht.

Tijdens dit bezoek wordt van alles over de mogelijkheden van de melkrobot en de voor uw bedrijf interessante instellingen besproken. We kijken eerst even in de stal en daarna bekijken we het touchscreen en lopen de belangrijkste knoppen door.  Daarna stappen we achter de PC, vooral om de mogelijkheden en achterliggende gedachtes uit te leggen.

En u hoeft geen computer deskundige te zijn want ik probeer graag uit te leggen dat vooral de “boeren-ogen” in combinatie met de gegevens zorgt voor het beste resultaat!

Inmiddels wordt wel steeds vaker duidelijk dat in een dagdeel niet altijd alle informatie en uitleg haalbaar is.  Of in één keer te onthouden is.

Als veehouder die langer met de VMS draait kunt u met een bezoek uw ervaring aan de nieuwste kennis spiegelen. Mede door de eigen ervaring als veehouder en inmiddels ruim 600 bedrijfsbezoeken kunnen wij ook voor uw bedrijf een heel nuttige sparringpartner zijn om de resultaten op uw bedrijf te verbeteren.  Vooral wanneer u langere tijd met een VMS werkt is het goed om eens samen de manier van werken en de resultaten door te nemen. Ook met gewoon tussen de koeien doorlopen, koeien “lezen”,  komen, zowel door de kennis van de veehouder van zijn individuele koe als de koeienkennis van Harry, vaak herkenbare zaken aan de orde. Deze worden vertaald  in adviezen of, soms zelfs afwijkende, instellingen.

Het softwarepakket biedt vele mogelijkheden om via eenvoudige schermen sneller en overzichtelijk informatie te lezen zodat u eerder afwijkingen aan de koe of rantsoen ontdekt.
“Boeren-ogen” plus eenvoudig uitlezen!

De overstap van besturingsprogramma Alpro Cliënt naar DelPro of “wennen” aan een nieuwe update is ook een goede aanleiding voor een bezoek, zowel om het nieuwe programma en de nieuwe mogelijkheden sneller te leren kennen als om het bedrijf eens door te nemen.

De mogelijkheden van en met de VMS kennen geeft veel duidelijkheid. En deze goed benutten betekent altijd een hoger rendement op de investering die automatisch melken met zich meebrengt!

Door bijvoorbeeld het voeren goed in te stellen en / of sneller afwijkende koeien te zien is een bedrijfsbezoek  snel terug verdiend.
En inmiddels is een bedrijfsbezoek  rechtstreeks aan te vragen, zie “contact”.

Met de juiste instellingen en een goed beleid horen de koeien bij een VMS meer te produceren,

Èn:  kunnen ze langer mee !!

Menu