Harry Tuinier.nl

Wat kunnen we doen voor studiegroepen

image_pdfimage_print

Veel  veehouders hebben inmiddels al veel ervaring  maar wensen de kennis van henzelf
met collega’s sparren. Ook is het risico op bedrijfsblindheid zeer aanwezig omdat VMS gebruikers vaak niet zo gemakkelijk ervaring met collega’s kunnen delen.
U bent gewend aan bepaalde manier van werken, maar met een andere kijk op hetzelfde werk kan het zijn dat u een handiger en betere manier van werken vindt.

En uiteraard komen er ook steeds weer nieuwe VMS gebruikers bij die graag met,  maar ook van, collega’s willen leren, ook hierbij kan onze aanwezigheid en kennis van toegevoegde waarde zijn.

Presentaties: De vorige jaren was ik veel met een algemene presentatie op pad voor dealers/klanten welke we genoemd hebben:

“Meer melk en meer lactaties met een DeLaval melkrobot”

Voor die groepen waar ik voor de 2e of 3e keer kwam is een vragenlijst gemaakt met ca. 70 vragen over bedrijf, bedrijfsvoering, kengetallen algemeen en kengetallen uit de VMS natuurlijk. Het invullen thuis was al leerzaam want in de vragenlijst werd steeds uitgelegd waar betreffend getal te vinden is.

Deze antwoorden hebben we zo in een Powerpoint verwerkt dat er interessante discussies loskwamen.
Ook dit waren interessante bijeenkomsten waarbij veehouders veel van elkaar en van de VMS mogelijkheden leren.

Komend seizoen hopen we ook weer bij u te komen voor een interessante bijeenkomst, het programma staat al in de steigers, ik heb er zin in!

In de eerste bijeenkomsten behandelden we vooral:

Waar moet ik op letten als ik met een Melkrobot ga werken. Vooral bedoeld voor bedrijven die nog niet heel lang met een VMS werken.
Maar voor die langer met VMS werken: “Aha, O ja….,”

Wat is belangrijke dagelijkse wekelijkse, enz.  informatie, en welke lijsten helpen daarbij. Ook de regelmatige werkzaamheden die een positieve invloed op het succesvol melken hebben komen hier aan bod. Dit is niet alleen voor nieuwe gebruikers maar juist ook interessant voor veehouders met veel ervaring, die al (veel) routine hebben en van elkaar kunnen leren.

Uiergezondheid: Samen met UGCN heeft DeLaval voor haar VMS gebruikers bijeenkomsten gehouden. Deze presentaties zijn als uitgangspunt genomen en zijn aangevuld met ervaringen zowel uit eigen werk als uit  alle bedrijfsbezoeken. Deze bijeenkomst blijft interessant voor alle gebruikers.

Veevoeding: Voeren en verzorgen van de veestapel.Zowel het rantsoen aan het voerhek als de verdeling via melkrobot en evt. krachtvoerstation komen hierbij aan de orde. De effecten van ruwvoer, bijproducten, enz. op productie en bezoekgedrag. Maar ook: met DeLaval DelPro heeft u wel 5 mogelijkheden hoe te beslissen welke krachtvoergift moet een koe krijgen! Welke van deze mogelijkheden past het beste bij u en uw bedrijf?

Koeien kijken: Hoe ziet de koppel eruit, zijn er veel of weinig koeien met afwijkende dingen, en gaan dan kijken, zowel in de stal als in de computer, hoe we deze individuele koeien het beste kunnen begeleiden.

Klauwverzorgen: Sinds kort bieden wij 2 cursussen klauwverzorgen aan. Dit doen we  samen met een expert op dit gebied.

Hier wordt geleerd dat klauwbekappen en klauwverzorgen niet hetzelfde is! Deze cursus kan alleen voor kleine groepjes gegeven worden.


1. Een cursus voor beginners:

Hoe “lees” ik aan de koe wat er aan de klauwen mankeert en waarom?
Hoe corrigeer ik de klauwen van de koeien, bijvoorbeeld als de koe droog gezet wordt. (Praktisch oefenen klauwverzorgen)
Hoe pak ik kreupele koeien aan? (Praktisch oefenen)

Deze cursus is 4 dagen en duurt van 10.00 uur tot ca. 16.00 uur.

2. Een cursus voor gevorderden:

Daarin zit: meer praktische oefeningen en problemen oplossen, zowel door klauwverzorgen als preventief werken (management).

Deze cursusduur is 2 dagen duurt van 10.00 uur tot ca. 16.00 uur.

De cursussen komen het beste tot hun recht bij 4 deelnemers.
Bij voldoende deelname in uw omgeving kan deze cursus bij u op het bedrijf of bij een veehouder in de buurt gehouden worden.

De eerste cursus kan vanaf eind februari en maart gegeven worden en weer in de herfst van 2015.

De kosten van de beginners cursus, bij 4 dagen, zijn ca. € 500,00 excl.
Gevorderden, 2 dagen, ca. € 250,00

De cursus is niet alleen voor veehouders met melkrobots.

Dus hebt u collega’s of vrienden die mee willen doen, dan zijn ze van

harte welkom!

Voor vragen en opgave stuur een mailtje naar dit mailadres: harry@harrytuinier.nl

Geeft u daarbij aan voor welke cursus u zich wilt inschrijven en of uw bedrijf als locatie kan dienen.

————————————————————————————————————————

 

Studiegroepen, bijeenkomsten, brainstormen, want:

Kennis is het enige dat toeneemt als je het deelt !!
(dr. Joachim Hasenmaier)
Menu