Welkom op de website

 

Welkom op de Website van Harry Tuinier.

Voor advisering melkveebedrijven met DeLaval melkrobot


Melkwinnings leverancier DeLaval maakt inmiddels ruim 15 jaar melkrobots. Deze robot noemen we VMS, van "Vrijwillig Melk Systeem". Dat past mooi want in het Engels is dat "Voluntary Milking System".

Robot is hier ook een vreemd woord want met name een burger zal niet meteen begrijpen dat met zo'n systeem een koe juist meer vrijheid krijgt en meer kans haar natuurlijk gedrag te uiten. Daarom is "Vrijwillig Melk Systeem" een betere benaming.

En het is een melksysteem dat stimuleert als een kalf, poetst als moeder, prima melkt en duidelijke gegevens aan de veehouder teruggeeft om haar goed te managen.

Dus: "Als de koe zèlf mocht kiezen, dan wist ze het wel!"

Harry Tuinier verzorgt de uitleg van de “boeren” programma’s die bij de VMS, de melkrobot, horen.

In de aanloop naar- en tijdens de eerste dag dat de veehouder met een melkrobot begint krijgt hij veel informatie. Een maand of 3 à 4 na de opstart is de veehouder met de belangrijkste zaken bekend.

De melkrobot van DeLaval is technisch zover en de kennis van de technische begeleiding zo groot dat deze VMS op inmiddels duizenden bedrijven heel goed functioneert.
Inmiddels draait de 12.000 ste VMS al, gezamenlijk levert dat ook veel praktijkervaring op!

En nu wordt het verschil gemaakt in het benutten  - combineren -  van uw koekennis met de (heel) vele, maar vooral voor u interessante, mogelijkheden van het systeem.

En juist dat is wat mij boeit!
Mijn uitdaging is dat een bedrijf met een DeLaval VMS een betere melkproductie, langere levensduur en een lager celgetal heeft...!
De melkrobot zelf is al veel eerder tevreden...

Zie: "Succesvol melken met een VMS"

Na 20 jaar zelfstandig veehouder te zijn geweest in Elahuizen, Friesland, heb ik in 2000 besloten met het melken van koeien te stoppen en andere dingen te ondernemen.
Toch kwam ik al snel weer terug in mijn “oude” werkgebied want  niet alleen met het wel en wee van koeien, maar ook bij de taal van de veehouder voel ik me thuis.
En zelf als veehouder was mijn grootste hobby:  koeien!  Zowel de fokkerij als het vee verzorgen had en heeft mijn grote aandacht.

Het was al gauw duidelijk dat met voeding en verzorging aanmerkelijk sneller resultaat te behalen valt dan fokkerij. En dus minstens zo belangrijk is voor een zo hoog mogelijke kwaliteit veestapel. 
Misschien moet je wel zeggen:  een goede fokkerij wordt pas benut en rendabel gemaakt als er een goede opfok en verzorging achteraan komt.  Alleen de optelsom levert  een gezonde en efficiënte veestapel. 
In deze tijd heb ik veel studie gedaan en mogelijkheden uitgeprobeerd met koeien en jongvee om via verzorging en voeding hieraan te werken.
Die ervaring, met de kennis van de mogelijkheden die vooral deze melkrobot heeft om uw veestapel, maar vooral uw individuele koeien goed te begeleiden, die ervaring komt natuurlijk goed van pas bij de uitleg tijdens de bedrijfsbezoeken.

Na gestopt te zijn als veehouder heb ik als ZZP’er veel zeer uiteenlopende werkzaamheden verricht, voor veehouders maar ook voor heel andere bedrijven. Ook deze ervaringen verbreden inzichten.

Het werk van nu betreft nog af en toe een opstart begeleiding, veel bedrijfsbezoeken op 3 à 4 maanden na de opstart met de VMS. Of, sinds kort, bedrijfsbezoeken via het Vitaliteitspakket. Deze worden via DeLaval aangevraagd.
Daarnaast kan ik ingehuurd worden voor een studiegroep of dealer/klantenbijeenkomst.
En veehouders die langer met de VMS werken vragen ook rechtstreeks een  bedrijfsbezoek  aan.


Ook is de update van het programma Cliënt naar Delpro een goede gelegenheid voor een bezoek, zowel om eerder thuis te raken in het nieuwe programma als om uw bedrijf eens door te nemen.

Graag bied ik u,  veehouder / VMS gebruiker,  dan ook mijn service aan.

Is dit allemaal nieuw voor u  en wilt u eens kijken hoe zo'n melkrobot werkt? Ga dan naar de "Link naar DeLaval" in het menu-scherm en bekijk een filmpje. Of we regelen natuurlijk een bezoek aan een bedrijf dat met een melkrobot werkt!