Harry Tuinier.nl

Tip van de Maand – Juni 2020

image_pdfimage_print

Hittestress, Ademhaalcontrole.

Het controleren van de herkauwslagen is bij de meeste veehouders bekend, maar doet u ook wel eens de “Ademhaalcontrole” ?

Onder normale omstandigheden en in rust, bij niet hoge temperaturen, haalt de koe ca. 40 x per minuut adem. Dit is na te tellen door aan de linkerkant van de koe deze te tellen.

Wanneer een koe het te warm heeft, en ze haar warmte moeilijk kwijt kan,  of om andere redenen last heeft,  gaan deze ademhaal slagen per minuut  omhoog.
Bij boven de 60 ademhalingen per minuut is het voor de koe niet leuk meer, dan blijft ze o.a. langer staan  want staande kan ze meer warmte kwijt dan liggend. Of  hangt boven de waterbak.
Boven de 80 ademhalingen per minuut heeft ze ernstig Hittestress.

Bedenk dat een koe haar “prettige buiten temperatuur” ca. 8 graden lager ligt dan die van ons.
Daarbij komt dat een koe die veel melk geeft  hard aan het werk is. Dus dan is het gauw te warm!

En warm weer, zeker in combinatie met hogere luchtvochtigheid, kan ook zorgen voor 5 – 12% minder (ruw)voeropname. En daar kan ze langer last van hebben dan de warmte duurt…

Daarom is in de zomer een koele plek voor de koe van levensbelang, zowel voor meer en langduriger produceren als ook voor tochtigheden tonen  en dus voor vruchtbaarheid!

Door af en toe de ademhalingen te tellen, liefst van hoogproductieven,  ziet u eerder of de ventilatie, koeling, voldoende en goed is  en of er voldoende frisse lucht in de stal aanwezig is!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *