Harry Tuinier.nl

Tip van de Maand – April 2017

image_pdfimage_print

Instellingen rond reinigen na separatiemelk.

Wanneer de melk niet in de tank kan of mag  hebt u 4 mogelijkheden. Of de melk gaat in een van de drie kannen, of rechtstreeks in de afvoer. Voor de verschillende situaties zijn ook verschillende reinigingen in te stellen.  DeLaval vindt  het het veiligst wanneer u na de melkbeurt van een koe met antibioticamelk een hoofdreiniging (nr.4) instelt.

U hebt twee mogelijkheden voor Separatiemelk: Separatie 1 en Separatie 2. De melk geprogrammeerd als Separatie 1 wordt ook naar Kan 1  gestuurd, Separatie 2 naar Kan 2.

En twee mogelijkheden voor Biest melk: Biest 1 en Biest 2 gaan beide naar Kan 3 maar u kunt wel een verschillende reiniging programmeren.

Het is handig om Separatie 1 of Biest 1 te programmeren voor lichte gevallen, bij geen penicilline maar u wilt de melk ook niet in de tank (biestmelk van vaars, of van koe die ruim en lang genoeg droog heeft gestaan, kalvermelk, hoog celgetal, …).Dus “1” met eenvoudige reiniging.

En Separatie 2 en  Biest 2 voor zwaardere gevallen (antibioticabehandeling, te kort droog gestaan, …) en dus ook een zwaardere reiniging. Dus hoofdreinigingnr. 4
Bij een “Master-Slave” opstelling kan het handig zijn om hier voor lokale reiniging nr.6 te kiezen.
Dit kunt u overleggen met uw monteur.

In principe kunnen de “1”, de eenvoudige reinigingen, dan met een lokale spoeling toe en de “2” moeten een hoofdreiniging hebben. Afvoermelk zal altijd slechte kwaliteit hebben en altijd met hoofdreiniging geprogrammeerd moeten worden.

“1” voor eenvoudig en “2” voor zwaar is makkelijk te onthouden en ook uit te leggen aan medewerkers en eventuele invallers op uw bedrijf.

In de praktijk hebben veel veehouders ook na een penicillinegeval een lichtere reiniging geprogrammeerd omdat een hoofdreiniging meer tijd kost.

U begrijpt dat DeLaval dat heel link vindt!

Via touchscreen en via handmatig kunt u koeien met afwijkende melk achter elkaar aan melken en daarna de hoofdreiniging doen. Dat is het veiligst en kost de minste tijd.

Type melk Richting Reinigingsvoorstel Voorbeeld koe
Tank Tank Geen Alles goed
Afvoer Afvoer 4 of 6 Hoofdreiniging of Lokale Systeem spoeling Penicillinemelk die u niet wilt bewaren
Separeer melk 1 Separatiekan 1 2 Lokale reiniging Geen tankmelk,
geen penicilline, evt. voor kalveren
Separeer melk 2 Separatiekan 2 4 of 6 Hoofdreiniging of Lokale Systeem spoeling Penicilline melk die u wel wilt gebruiken of bekijken
Biestmelk 1 Separatiekan 3 2 Lokale reiniging Pas gekalfde vaars of koe lang genoeg droog gestaan
Biestmelk 2 Separatiekan 3 4 of 6 Hoofdreiniging of Lokale Systeem spoeling Gekalfde koe met mogelijk penicilline of andere medicijnen wat u wel wilt bewaren
Automatische separatie Separatiekan 1 2 Lokale reiniging Melk volgens de in DelPro opgegeven instellingen gesepareerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *